Delaware

Delaware

OTVARANJE LLC U DELAWARE, SAD

Otvaranje LLC Delaware poduzeća je pametan i profitabilan način za internacionalan biznis.
Nakon otvaranja LLC (društvo sa ograničenom odgovornošću) niti jedan član ili menadžer nije osobno odgovoran za bilo kakav dug ili obvezu Delaware poduzeća, i ne podliježe odgovornošću svojom privatnom imovinom.
Slični tipovi poduzeća su DOO u Hrvatskoj/Srbiji/BiH, GmbH u Njemačkoj, Ltd. u Engleskoj.

Budući da je „Potvrda o formiranju“ javni dokument, može ga izdati Korporativni registar u Delaware, USA. Nije objavljen na internetu ili u bilo kakvoj štampanoj formi. Nije jednostavno doći do tih informacija, ali je moguće.

 

Postoje dva načina formiranja LLC-a koji se razlikuju se po stupnju :

– Prvi način omogućava da Vaše ime (ime poduzeća i/ili članova koje ste nam dostavili) bude na listi »Potvrda o formiranju« koji je javni dokument i postoji mogućnost gdje se vidi da ste Vi vlasnik poduzeća. Podatci nisu objavljeni javno, i jedini mogući način za njihovo pribavljanje je da se naruči preslika “Potvrde o Formaciji”, koju može izdati jedino Korporativni registar u Delaware, SAD. Svatko može zatražiti informaciju (za bilo koju tvrtku u Americi) o statusu poduzeća, i mogu se dobiti oficijalni podatci (kad je registrirana, da li je aktivna, da li je plaćena franšizna taksa…). Nije jednostavno doći do tih informacija, ali postoji mogućnost.

– Drugi način formiranja poduzeća je gdje je Certifikat o formiranju objavljen bez imena njegovih članova, a budući da je to jedini javni dokument, ne postoji mogućnost da netko dobije informaciju tko je u biti vlasnik određenog poduzeća. U ovom načinu otvaranja, Vi uz dokumenta tvrtke dobijate još par dokumenata kojima dokazujete vlasništvo nad tvrtkama, i koji Vam omogućavaju upravljanje tvrtkama. Ovi dodatni dokumenti nisu javni. Izdaje ih registrirani agent u USA koji je zadužen za legitimnost registracije tvrtke, a dokumenta su ovjerena žigom javnog bilježnika i apostille ovjerom, čime se potvrđuje njihova istinitost i autentičnost.

 

VAŽNA NAZNAKA :

– Sve dok niste američki državljanin, dok nemate zelenu kartu i dok ne poslujete u Americi i sa americkim tvrtkama, svi Vaši prihodi ne podliježu plaćanju poreza u Americi. Vaša tvrtka plaća jedino godišnje troškove tvrtke od 600$, od kojih je 300$ za franšiznu taksu, 50$ za podnošenje porezne prijave, i 250$ za prijavu na adresi registriranog agenta u USA.

– Od ove godine, vlasnici LLC tvrtki u USA, bilo da su osnovane sa jednim ili više članova, su u obvezi prijaviti FBAR izvješće – Godišnje izvješće o računima u inozemstvu (Foreign Bank Annual Report). Američke tvrtke koje imaju račune po bankama van USA, moraju podnijeti ovu prijavu, ukoliko je stanje na računu u banci, u bilo kom trenutku u prošloj godini premašuje $10,000.- (deset tisuća USD). Dakle, potrebno je prijaviti samo svotu najvišeg stanja na računu ili računima tvrtke, ne promet tvrtke. Ne postoji izuzetak za osobe koje nisu državljani SAD, a u svom vlasništvu imaju LLC tvrtku. Vrlo je važno naznačiti da ova obveza ne mijenja porezni status Vaše LLC tvrtke.

– Sve LLC tvrtke, koje prijavljuju FBAR moraju registrirati EIN broj – Registracioni broj poslodavca (Employers Identification Number) prije FBAR izvješća. Pribavljanje EIN broja ne mijenja porezni status tvrtke.